Facebook
INSTAGRAM
Follow by Email

Happy & healthy living

Zelfgemaakte groentebouillon en soepinspiratie

Zelfgemaakte groentebouillon en soepinspiratie

Als we vroeger bij mijn oma op bezoek gingen, dan rook ik terwijl we het grindpad opliepen al de zelfgemaakte bouillon van mijn oma. Volgens mij heb ik het mijn moeder nooit zelf zien maken, maar mijn oma maakte altijd de lekkerste bouillon. Heldere bouillon met een pure, intense smaak. Nogal anders dan dat zoute goedje van Maggi blokjes dat ik maakte toen ik op mezelf ging wonen. Haar geheim? Een stuk goed soepvlees en tijd. Maar omdat ik meestal geen soepvlees in huis heb en vaak ook geen tijd, hier mijn recept voor zelfgemaakt groentebouillon. Wij maken vaak groentebouillon als we uitgebreid koken en veel groenteafval hebben. De afsnijdsels van harde groenten zoals ui, knoflook, bleekselderij en venkel zijn perfect om bouillon van te trekken, ook de schillen! En in plaats van vlees gebruik ik gedroogde paddestoelen, die geven die lekkere umami-smaak die groentebouillon vaak mist.

Ingrediënten

  • 2 wortels
  • 2 uien
  • 2 tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 gedroogde champignons
  • 1 bouquet garni (peterselie, tijm, laurier)
  • 1 el olie
  • 5 peperkorrels
  • 1 tl grof zeezout

Bereiding

  • Schil of pel de groenten en snijd ze in blokjes
  • Bak de groente aan totdat ze beginnen te carameliseren
  • Voeg het bouquet garni en zeezout toe. Giet er 2 liter water bij en breng alles langzaam aan de kook
  • Laat 30 minuten op een laag vuurtje koken
  • Neem dan de pan van het vuur en laat de bouillon 10 minuten rusten. Giet door een fijne zeef.

Variaties met groentebouillon

Deze bouillon is een perfecte basis voor een snelle soep. Fruit een uitje en wat knoflook in een beetje olie, doe er naar keuze blokjes pompoen & appel, roosjes broccoli of bloemkool, tomaten (uit blik), spinazie, kruiden of restjes uit de groentela door, blus af met de bouillon tot de groente onderstaat en laat zachtjes koken totdat de groente zacht is, pureer met de staafmixer en je hebt een heerlijke soep.

Voor wat meer bite, houd je wat groente apart en roert die op het eind door de soep. Je kan de soep nog wat oppimpen met een topping. Kijk gewoon wat je nog in huis hebt; een fijngesneden pepertje of lenteuitje, verse kruiden, geroosterde zaden of pitten, een scheutje olie, wat crème fraiche of Griekse yoghurt.

Bekijk hier ook mijn recept voor supersnelle Aziatische groentesoep.

Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × een =