Facebook
INSTAGRAM
Follow by Email

Happy & healthy living

Zelf ghee maken

Zelf ghee maken

Ghee is eigenlijk niks anders dan geklaarde boter. Koks gebruiken het vaak omdat het -net zoals olie- tot hoge temperaturen verhit kan worden, maar dan met de heerlijke smaak van boter.

In de Ayurveda wordt ghee gezien als een elixer en verjongingsmiddel. Ghee wakkert de spijsvertering aan en bevat gemakkelijk te verteren korte-keten vetzuren die essentieel zijn voor de gezondheid van je huid, zenuwen en cellen. Het is makkelijker te verteren dan boter, reinigt de weefsels en helpt de absorptie van andere voedingsstoffen.

Ghee is ideaal -en volgens de Ayurveda zelfs het beste middel- om mee te koken omdat er geen schadelijke radicalen worden geproduceerd en het kan zelfs helpen het gezonde HDL cholesterol te verhogen en het slechte LDL te verlagen.

Ik kook er graag mee en vind het heerlijk om een lepeltje door mijn havermoutontbijt te doen. Het geeft die heerlijke gesmolten boter smaak die je ook krijgt van een geroosterd broodje met een flinke lik roomboter. Of wat dacht je van wentelteefjes met ghee? Yum!

Je kan ghee onder meer bij EkoPlaza en Marqt kopen, maar zelf maken is echt heel simpel (en veel goedkoper). Hoe?

Ingredienten:

  • Een pakje ongezouten biologische boter (that’s it)

Bereidingswijze:

  • Smelt de boter op laag vuur in een pannetje
  • Zodra de boter is gesmolten en naar versgebakken croissantjes ruikt van het vuur halen
  • Zeven en in een schoon potje schenken

That’s it 🙂

 

 

Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien + 1 =