Facebook
INSTAGRAM
Follow by Email

Happy & healthy living

Reinigend dieet van kitchari & recept

Reinigend dieet van kitchari & recept

Als je last hebt van een opgeblazen gevoel, weinig energie hebt of een paar kilo’s teveel meetorst dan is een reinigend dieet een hele goede manier om je spijsvertering aan te pakken. Tijdens een reinigend dieet breng je je spijsvertering tot rust en wakker je het spijsverteringsvuur aan. Hierdoor kunnen opgebouwde gifstoffen uit je lichaam verwijderd worden en herstel je de balans in je lichaam.

Hoe werkt een reinigend dieet?

Zoek een week waarin je geen tot weinig verplichtingen hebt. Voldoende rust is heel belangrijk dus misschien moet je ‘s avonds wat sociale verplichtingen afzeggen. Als je te laat opblijft, eet je vaak meer en rust je niet voldoende uit waardoor je de effecten van de reiniging tenietdoet. Probeer dus rond 22:00 in bed te liggen en zorg dat je minstens 8 uur slaapt. Heb je een etentje dat je echt niet af kan zeggen, neem dan je eigen eten mee of bestel een groentegerecht met gekookte rijst of heldere soep en drink er warm water met citroen of gember bij. Hoe lastig dit misschien ook is, maak een commitment naar jezelf (en je gezondheid). Het duurt maar een paar dagen, benut deze ten volste!

Reinigen met Kitchari

Deze Ayurvedische detox bestaat uit een reinigend monodieet van Kichari; een gerecht van Basmatirijst, specerijen en mungbonen. Een monodieet houdt in dat je niks anders dan dit ene gerecht eet, in dit geval dus Kitchari. Kitchari is het basisvoedsel van de Ayurveda. Het is een neutraal en licht verteerbaar gerecht dat het lichaam zowel reinigt als voedt. Het staat bekend om zijn ontgiftende eigenschappen en wordt vaak in Ayurvedische detox-kuren gebruikt. Het voordeel van Kitchari is dat je kan detoxen zonder de nare bijbehorende verschijnselen zoals knagende honger, misselijkheid en hoofdpijn.

Dit reinigende dieet kan je tot wel 40 dagen volhouden, maar gebruikelijker is om er 3 tot 7 dagen voor uit te trekken en per dag te bekijken hoe het gaat. Als je weinig lichaamsvet hebt, erge hoofdpijn, een licht gevoel in je hoofd of concentratieproblemen krijgt dan kan je beter stoppen na 3 dagen. Een detox is geen wedstrijd en zelfs als je het 2 dagen volhoudt heeft dat al een positief effect!

Tips

  • Maak ’s ochtends een grote pan Kichari klaar. Hieruit kan je je drie maaltijden voor de dag halen. Als je daar niet genoeg aan hebt, mag je ook nog een vierde portie nemen. Drink tussendoor warm (gember)water.
  • Het beste is als je 3 keer per dag Kichari eet, maar als de gedachte aan een bord rijst als ontbijt je heel erg tegenstaat dan kan je ook havermoutpap voor ontbijt maken.
  • Maak ’s ochtends een thermos met heet gemberwater en probeer elk half uur een paar slokjes te nemen.
  • Rust en ontspanning is een heel belangrijk onderdeel van detoxen. Je lichaam heeft namelijk rust nodig om de aanwezige gifstoffen af te voeren. Ga op tijd naar bed, liefst rond 22:00 en maak elke dag tijd voor wat ‘self care‘; neem een bad, doe wat rustige yoga-oefeningen of neem een massage.

Recept Kitchari

Ingrediënten

  • 200 gr biologische witte Basmatirijst
  • 200 gr mungbonen
  • 1 el geraspte gember
  • 1 el ghee
  • 1 tl zwart mosterdzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl kurkuma (geelwortel, koenjit)
  • 1 liter water
  • 1/2 tl zout of Tamari (glutenvrije sojasaus)
  • peper
  • verse koriander
  • geraspte kokos
  • citroen, limoen of appelazijn

Optioneel: groente zoals bloemkool, broccoli, bietjes, doperwtjes, courgette, wortel, zoete aardappel, kool, spinazie, snijbiet, kiemen, rauwe zuurkool

Tip: als je het jezelf makkelijk wil maken dan kan je ipv alle afzonderlijke specerijen ook een goede biologische kerriepoeder gebruiken. Gebruik in dat geval ongeveer 1,5 eetlepel.

Bereiding

  • Week de rijst en linzen het liefst van tevoren (ideaal is de hele nacht, maar een uur kan ook) en spoel ze tot het water helder is
  • Smelt de ghee, voeg de specerijen toe en bak kort aan
  • Voeg de rijst en linzen toe en vervolgens het water en zout
  • Breng aan de kook en laat 15 minuten doorkoken op halfhoog vuur
  • Draai het vuur laag en laat nog zo’n 30-40 minuten sudderen
  • De Kitchari moet een beetje vochtig zijn. Zo niet, voeg dan nog wat water toe
  • Garneer met verse koriander, kokos, citroen of appelazijn

Na 20 minuten kan je de harde groenten in kleine blokjes toevoegen en helemaal aan het eind zachtere groenten zoals spinazie en kiemen.

Medio 2018 gaat mijn programma Breng je spijsvertering in balans van start. Wil je meedoen? Schrijf je hier in als je interesse hebt.

 

Please follow and like us:


3 thoughts on “Reinigend dieet van kitchari & recept”

Laat een reactie achter op Yvonne Rooda Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + zeventien =