Facebook
INSTAGRAM
Follow by Email

Happy & healthy living

Recept voor de ideale winterse maaltijdsalade

Recept voor de ideale winterse maaltijdsalade

Zoals ik in dit blog al eerder schreef, is het belangrijk om je voedingspatroon aan te passen aan het seizoen. In de winter overheersen de kwaliteiten ‘koud & droog’ en voelt je lichaam vaak koud en droog aan. Je hebt meer honger en behoefte aan ‘voedend’ eten omdat je lichaam zichzelf wil beschermen tegen de kou. Ook verdikt je slijmvlies (in je bijholtes, longen en ingewanden) om je gestel te beschermen tegen de droogte en kou van de winter. Je lichaam kan hierop reageren door middel van:

  • Constipatie
  • Slijmvorming
  • Breekbaar of stijf gevoel in je gewrichten of botten
  • Aankomen
  • Depressieve gevoelens

Om de koude en droge eigenschappen in balans te brengen is het goed om zoet, zuur en zout te eten. Deze heerlijke maaltijdsalade bevat al deze smaken en dit is een uitstekend gerecht om je lichaam te beschermen tegen de koude winter. Wortelgroenten zijn van nature zoet en hebben voedende en verjongende kwaliteiten. Je kan voor deze maaltijdsalade alle stevige groenten gebruiken. Snijd ze in gelijke, kleine stukjes en strooi er harde kruiden zoals rozemarijn en tijm over. Hoe kleiner de blokjes, hoe sneller de groenten gaar zijn.

Tahini, of sesampasta, heeft een voedende en hydraterende werking en is zeer goed voor je in de herfst en winter. Het bevat veel ijzer en proteïne en is het hele jaar door zeer geschikt voor mensen met een licht lichaamstype of een droge huid. Hij is heerlijk als rijke dipsaus voor groente of, vermengd met wat water, als dressing voor salades en granen.

Salade van geroosterde groenten met een dressing van miso en tahini

Ingrediënten (4 porties)

  • 2 bietjes
  • 2 wortels
  • 2 pastinaken
  • 2 zoete aardappelen
  • 1 broccoli
  • 2 el ghee of kokosolie
  • 1 tl rozemarijn en/of tijm
  • 1 tl venkelzaad
  • 300 gram quinoa, bulgur, bruine rijst, volkoren couscous
  • gekiemde mungbonen of taugé
  • spinazie
  • zeezout & peper
  • geroosterd sesamzaad

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Snij de groenten in blokjes van ongeveer 1,5 cm
  • Doe de ghee of kokosolie in een ovenschaal en zet deze in de oven tot het vet gesmolten is
  • Hussel de groenten met het gesmolten vet, de kruiden in een grote kom door elkaar
  • Stort de groente in een enkele laag in een grote ovenschaal of op en bakplaat en bak 20 minuten
  • Kook in de tussentijd de quinoa, bulgur, rijst of couscous volgens de verpakking
  • Na 20 minuten hussel je de groenten even om en bak nog 10-20 minuten langer totdat de groente zacht is en sommige stukjes bruin beginnen te kleuren
  • Haal de groenten uit de oven, mix ze met de overige ingrediënten, breng op smaak met zout en peper en serveer met de miso-tahinisaus

Miso-tahinisaus

Ingrediënten

  • 2 el lichte miso
  • 2 el tahini
  • 2 el olijfolie
  • 1 el gembersiroop
  • sap van een 1/2 citroen
  • wat water om te verdunnen

Bereiding

Doe de tahini en miso in een kom en voeg olie, gembersiroop en citroensap toe. Klop met een vork, garde of staafmixer totdat je een gladde saus krijgt. Voeg eventueel nog wat water toe als je een dunnere saus wil.

 

Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − 10 =