Facebook
INSTAGRAM
Follow by Email

Happy & healthy living

Kruidige appelcompote tegen snotneusjes

Kruidige appelcompote tegen snotneusjes

Sinds mijn dochtertje naar het kinderdagverblijf gaat, heeft ze bijna continue een loopneus. Niet dat ze er veel last van lijkt te hebben. Ook met een grote snottebel onder haar neus, dreutelt ze vrolijk rond en als het echt teveel wordt dan veegt ze het overtollige snot gewoon aan mij af.. Ik ben daarom nu bezig met het grote stop-Moosje’s-loopneus-project. En omdat ik een fervent aanhanger ben van ‘wat je eet ben je zelf’, begin ik met wat simpele huis-tuin-en-keukenkruiden die iedereen in zijn keukenkastje heeft staan.

Zoals ik in mijn vorige blog al schreef is een combinatie van kaneel, gember- en kardemompoeder verwarmend en drogend. Gember verwarmt van binnenuit en lost slijm op, kaneel wakkert de bloedsomloop en spijsvertering aan en kardemom helpt helpt je helder te blijven. Een prima combinatie, maar omdat ik dit niet zo bij haar naar binnen krijg, combineer ik het met een compote van gestoofde appeltjes. Gestoofde appeltjes zijn namelijk ook heel gezond. Rauwe appels zijn volgens Ayurveda te ‘koud, hard en ruw’ om in de herfst te eten, maar door ze te stoven verlicht je deze koude kwaliteiten waardoor ze juist voedend en verwarmend worden. Eigenlijk maak ik zo een appeltaartje, maar dan zonder taart.

Ik vind het fijn om altijd een potje van deze appelcompote achter de hand te hebben. Deze compote kan je prima zo eten als je niet heel veel honger hebt, maar hij is ook heerlijk door mijn herfstige havermoutpap, in combinatie met pompoen of als topping op muffins. Ook is dit een life saver voor als Moosje moe en hongerig van het kinderdagverblijf komt. Terwijl ik sta te koken geef ik haar alvast een bordje met een beetje van deze compote. Zij blij, ik blij.

Recept voor kruidige appelcompote

Ingrediënten

  • 3 appels
  • Beetje water
  • Naar smaak kaneel-, gember- en kardemompoeder

Verwarm een klein laagje water in een pannetje. Schil de appel en snijd in stukjes. Doe de specerijen erbij en stoof een paar minuten totdat de appelstukjes uit elkaar beginnen te vallen. Je kan een deel van de appels of alle appels ook door peer vervangen als je dat lekkerder vindt.

 

 

Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 − twaalf =