Facebook
INSTAGRAM
Follow by Email

Happy & healthy living

Ama; wat is het en hoe voorkom je het?

Ama; wat is het en hoe voorkom je het?

Agni en ama zijn een van de belangrijkste principes van de eeuwenoude Ayurvedische wetenschap. Agni verwijst naar ons vermogen om alle aspecten in het leven te verwerken, dus niet alleen voedsel maar ook ervaringen, herinneringen en zintuigelijke waarnemingen. Ama verwijst naar onverteerde (voedsel)resten die overblijven als agni niet goed werkt.

In ons spijsverteringsstelsel is agni (het spijsverteringsvuur) de verzameling van spijsverteringsprocessen die ons lichaam nodig heeft om eten om te zetten in energie en weefsels. Deze processen omvatten alle spijsverteringssappen, hormonale uitscheidingen, enzymen en activiteiten die het lichaam nodig heeft om het vuurtje te laten branden. Het Engelse woord ‘ignite’ stamt niet voor niks af van het Sanskriet woord agni. Alle biochemische reacties in ons lichaam hebben dus te maken met agni.

Agni = Metabolisme = Stofwisseling

In deze tijd hebben we het over metabolisme of stofwisseling als we agni bedoelen. Het metabolisme is -net als agni- het geheel van processen van omzettingen van voedsel in de cellen van een lichaam. Dit wordt ook wel stofwisseling genoemd. Metabolismos komt het uit Grieks en betekent letterlijk verandering of omzetting. Het metabolisme is dus het geheel van biochemische processen in de cellen en organismen. Onze stofwisseling, of agni, zorgt ervoor dat ons lichaam alle benodigde voedingsstoffen op kan nemen en tegelijkertijd afvalstoffen kan verbranden. Ayurveda meet gezondheid af aan het vermogen van het lichaam om zaken juist te verteren. Daarom wordt een gezond spijsverteringssysteem in Ayurveda gezien als de basis van een goede gezondheid. En sterker nog, een inefficiënte spijsvertering wordt beschouwd als de oorzaak van de meeste ziektes.

Zowel fysiek als mentaal

Er is echter een belangrijk verschil tussen de begrippen agni en metabolisme of stofwisseling. Metabolisme beperkt zich puur tot de fysieke omzetting van voedsel terwijl agni zowel onze fysieke spijsvertering als de mentale vertering van ervaringen, herinneringen en zintuigelijke waarnemingen omvat. In onze moderne wereld, waarin het lichaam nog te vaak los van onze geest wordt gezien, is hier helaas nog steeds veel te weinig aandacht voor. En dat is jammer want het onvermogen om emoties en ervaringen goed te verwerken zorgt voor net zoveel giftige afvalstoffen (ook wel endogene toxines genoemd) als  niet goed verteerd voedsel. Opgekropte woede, oud verdriet en langdurig schuldgevoel zijn voor veel mensen zelfs schadelijker dan fysieke spijsverteringsproblemen.

Ama

Als ons agni sterk is, dan hebben we een gezonde eetlust, verteren we ons voedsel efficiënt en verwerken we onze dagelijkse ervaringen makkelijk. Maar als ons agni zwak is dan verteert ons lichaam niet goed, waardoor het giftige afvalstoffen creëert. In Ayurveda noemen we dit ama; onverteerde (voedsel)resten die toxines op verschillende plaatsten in het lichaam veroorzaken. Ama wordt dan ook beschouwd als de hoofdoorzaak van vele ziektes.

Wanneer we ons voedsel niet goed verteren dan kan ons lichaam niet langer de essentiële voedingsstoffen opnemen. Deels (on)verteerde voedselresten blijven dan achter in het systeem en die veroorzaken weer allerlei klachten van verstopping tot laaggradige ontstekingen en metabolische aandoeningen. Ama ondergaat in dit proces een veelheid aan chemische veranderingen, waardoor er toxines ontstaan die in de bloedbaan komen. Deze toxines slaan neer in zwakke delen van het lichaam waar ze voor een veelheid aan problemen kunnen zorgen, waaronder een verminderde werking van het immuunsysteem. Deze toxiciteit lokt een negatieve immuunreactie uit en dat kan uiteindelijk resulteren in ziektes zoals hart-en vaatziekte, diabetes, kanker en immuniteitsproblemen.

Volgens Ayurveda is ama dus een van de grootste bedreigingen van een goede gezondheid. En hier komt meteen het grootste probleem met de meeste diëten de hoek omkijken. De diëten van tegenwoordig richten zich op calorie-restrictie dmv voedsel dat deze ongezonde situatie in stand houdt. Hierdoor verzwakt ons agni en dit veroorzaakt op zijn beurt weer ernstige opbouw van toxines in onze ingewanden, uiteindelijk resulterend in ziekte.

Tekenen van ama

De eenvoudigste manier om te zien of je last van ama hebt, is om ‘s ochtends je tong te checken. Nog voordat je iets drinkt,  je mond spoelt of je tanden poetst bekijk je je tong in de spiegel. Als je een witte aanslag op je tong ziet dan heb je last van ama. Terwijl je slaapt is je lichaam bezig zichzelf te reinigen en toxines worden ‘s nachts via de slokdarm en je tong afgescheiden. Als je dus ama op je tong hebt, dan heb je ook ama in je systeem.

Andere tekenen van ama

 • Moeite met opstaan in de ochtend
 • Vermoeide, vale huid
 • Slechte adem en beslagen tong
 • Zwaar gevoel in je lichaam en overgewicht
 • Weinig eetlust
 • Vermoeidheid, licht gevoel in je hoofd
 • Gevoelige spijsvertering
 • Opgeblazen gevoel
 • Trage stoelgang
 • Pijntjes
 • Weinig energie
 • Vaak verkouden of ziek
 • Depressief

Ook als je na het eten heel moe wordt en in slaap valt, dan is dat een teken dat je een hele zwakke spijsvertering hebt.

Ama voorkomen

Voor een goede gezondheid moeten we ama elimineren en agni aanwakkeren. Een reinigend dieet is hiervoor zeer geschikt. Tijdens een reinigend dieet breng je je spijsvertering tot rust en wakker je het spijsverteringsvuur aan. Hierdoor kunnen opgebouwde gifstoffen uit je lichaam verwijderd worden en herstel je de balans in je lichaam. Een periodieke reiniging is een zeer krachtige manier om agni aan te wakkeren en te ‘resetten’. Ayurveda gelooft in het natuurlijk herstellend vermogen van het lichaam. Een reiniging geeft het lichaam de kans om weefsels te ontgiften, te herstellen en te verjongen. Er zijn veel verschillende manieren van reining, van mild tot redelijk extreem. Voor de een werkt een waterkuur van een halve tot hele dag per week goed. Voor de ander is dat te heftig en werkt een sap- of fruitdag beter of een voedzamer monodieet van Kitchari. Weer anderen kiezen voor een diepere of seizoensgebonden reiniging. Deze kuren kunnen het beste gedaan worden onder begeleiding van een gekwalificeerd persoon. Meer over de voordelen van vasten lees je hier.

Daarnaast is het heel belangrijk om puur te eten – in Ayurveda noemen we dat sattvisch voedsel. Dit voedsel is makkelijk te verteren en geeft het lichaam energie. Het meest sattvisch zijn seizoensgroenten en -fruit, gekiemde  mungbonen en noten en zaden. Ook volkoren granen, olie, wilde vis en biologische kip en eieren zijn heel gezond. Voedsel dat moeilijk te verteren en dus niet sattvisch is, is vet vlees, gefrituurd en bewerkt voedsel, restjes eten en zeer zout of zuur eten.

Een andere manier om ama te verwijderen is je tong schrapen. Dit is natuurlijk symptoombestrijding, maar wel aan te raden omdat de ama anders weer terug in je systeem komt. Dit kan je doen met een (Ayurvedische) tongschraper, maar als je die niet in huis hebt dan kan je het ook met de achterkant van een lepel doen.

 

Wil je weten of jouw spijsvertering in balans is? Doe dan hier de test!

 

 

Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf − twee =