Facebook
INSTAGRAM
Follow by Email

Happy & healthy living

11 tekenen dat je lichaam aan een detox toe is

11 tekenen dat je lichaam aan een detox toe is

Waar denk jij aan als je het woord ‘detox’ hoort? De meeste mensen in mijn omgeving denken meteen aan een sapkuur of zelfs voor langere tijd helemaal niks meer eten. Maar dat hoeft helemaal niet. Je kan ook detoxen door minder of anders te gaan eten. De meeste detox-kuren zijn heftig doordat je van het ene op het ander moment niks meer mag eten. Je krijgt te maken met een combinatie van afkickverschijnselen en honger, waardoor veel mensen een kuur niet volhouden. Misschien heb jij ook wel eens een detox-kuur gedaan en vond je de symptomen onprettig? Toch wil ik je uitnodigen om het (nog) eens te proberen. Want een reinigingskuur geeft je heel veel fysieke en mentale voordelen. In dit blog vertel ik je welke en waarom het zo belangrijk is om je lichaam van tijd tot tijd te ontgiften en een pauze te geven.

Waarom zou ik ontgiften?

Ons lichaam is eigenlijk al een detoxfabriekje van zichzelf. Het heeft een zelfhelend en zelfreinigend vermogen en organen zoals de lever, nieren, longen en huid zijn de hele dag bezig om gifstoffen en ongewenste stoffen uit ons systeem te verwijderen. Maar in deze tijd raakt ons lichaam zo vervuild door onze voeding, medicijnen, stress en milieutoxines dat ons lichaam het niet meer alleen aankan. Hoe gezond je ook eet of leeft, onze leefomgeving vervuilt in snel tempo. Alles wat wij mensen produceren, eten, smeren, inademen en innemen komt uiteindelijk via onze leefomgeving weer bij ons terug. Denk bijvoorbeeld aan de pil die via het riool weer in ons drinkwater terechtkomt. Uit onderzoek blijkt dat mannelijke vissen in Nederlandse rivieren vrouwelijk kenmerken ontwikkelen door de hoge hoeveelheid hormonen in het oppervlaktewater. En dit oppervlaktewater drinken wij weer uit de kraan, met alle gevolgen van dien. Volgens wetenschappelijk onderzoek (Science 2010) zijn chemische stoffen zelfs verantwoordelijk voor 70-90% van de huidige chronische ziektes.

Je lichaam kan zo nu en dan dus wel een duwtje in de rug gebruiken. En een detox heeft naast preventieve effecten ook altijd een direct effect; je ervaart meer helderheid en energie, een betere spijsvertering, minder gezondheidsklachten, een rustigere huid, je valt er van af en nog veel meer.

Schreeuwt jou lichaam om een detox? Dit zijn de 11 tekenen dat je lichaam aan een reiniging toe is:

 1. Je hebt last van spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen buik, buikpijn, maagzuur, winderigheid en/of trage ontlasting
 2. Je hebt weinig energie of een wisselend energieniveau
 3. Je bent of voelt je te zwaar
 4. Je hebt een beslagen tong
 5. Je hebt vaak hoofdpijn of moeite je te concentreren
 6. Je hebt een onrustige en/of vale huid
 7. Je bent vatbaar voor virussen en wordt snel verkouden
 8. Je hunkert naar ongezond en bewerkt voedsel
 9. Je gebruikt veel koffie, alcohol, drugs, sigaretten of medicijnen
 10. Je wordt blootgesteld aan veel voorkomende milieutoxines zoals koolstofemissies, sigarettenrook, herbiciden, pesticiden, kunstmatige geurstoffen, cosmetica en huishoudelijke chemicaliën
 11. Je voelt je vaak emotioneel onstabiel, depressief, ongemotiveerd en het ontbreekt je aan energie en enthousiasme voor het leven

Tijdens een detox geef je je lichaam de kans om een ​​pauze te nemen en om het eigen zelfreinigende en zelfherstellende vermogen aan te spreken en te versnellen. Zie het als een reset om te beginnen aan een pad naar een gezonder en gelukkiger leven!

Zoals ik net al zei, heeft detoxen heel veel voordelen voor je gezondheid en eigenlijk zouden we het allemaal minimaal 2 keer per jaar moeten doen omdat de effecten meestal een half jaar aanhouden. Hier zijn een paar van de voordelen van een holistische, natuurlijke detox:

 • Preventie van chronische ziekten
 • Sterkere immuniteit
 • Hulp bij het verliezen van gewicht en buikvet
 • Verbeterde kwaliteit van leven
 • Verhoogde energie
 • Stralende, gezonde huid
 • Heldere ogen
 • Mentale helderheid
 • Evenwichtige emoties
 • Verbeterd zelfvertrouwen
 • Nieuwe gezonde gewoonten en routines
 • Verbeterde levensduur

Wat is een detox?

Detox is een afkorting van detoxificatie. Dit wordt ook wel ontgiften of ‘ontslakken’ genoemd. Detox betekent het reinigen van het lichaam en het wordt al sinds mensenheugenis gedaan. Veel mensen zien een detox als een korte termijnoplossing om toxines uit het lichaam te verwijderen, de gezondheid te bevorderen en te helpen bij het afvallen. Dat is het ook, maar wat je eigenlijk doet is het creëren van de perfecte omstandigheden om je lichaam te ondersteunen bij het doen van de taak waarvoor het al was gemaakt, namelijk: ontgiften.

Hier zijn een paar tips om je te helpen bij het uitvoeren van een detox:

 • Eet minder vast en meer vloeibaar voedsel
 • Hydrateer om gifstoffen te elimineren en je cellen te verjongen
 • Beweeg om je longcapaciteit te vergroten en versterken
 • Eet voedingsmiddelen die helpen bij het deactiveren van toxines en ze verwijderen ze uit het lichaam (m.n. zware metalen)
 • Pak je rust zodat je lichaam zich kan herstellen terwijl je slaapt
 • Ga naar buiten voor frisse lucht en je dagelijkse portie vitamine D

Zo simpel kan het dus zijn! Detoxen hoeft echt niet een martelgang te zijn en als je het goed doet kan het zelfs plezierig aanvoelen. Door het natuurlijke ontgiftingssysteem van je lichaam te ondersteunen, voel je je lichter en energieker en word je ook nog eens gezonder. Probeer het gewoon eens!

Wil je ook graag ervaren wat een milde detox voor je kan doen en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Geef je dan op voor mijn programma Kickstart je Spijsvertering in 21 dagen!

Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × een =